Calvijn en zijn commentaar op de Bijbel

Calvijn! - Als er naar één commentator op de Bijbel gevraagd wordt, dan is het wel Calvijn. Vooral naar zijn bijbelcommentaren.

Veel mensen willen bij het lezen van de bijbel toch even weten wat Calvijn over een bepaald vers gezegd heeft.

Daar kan je natuurlijk alle boeken voor aanschaffen. Dat bestaat o.a. uit een bekende serie van meer dan 40 dikke boeken. Daar vul je toch wel aardig je boekenkast mee. Het merendeel van die boeken zijn vertalingen van Calvijn die in de 19e eeuw gemaakt zijn. In de loop van de 20ste eeuw verschenen ze in de bekende bruine banden. De serie is al meerdere jaren niet meer in de boekhandel verkrijgbaar, maar in het antiquariaat is er goed aan te komen. Er blijft vraag naar de boeken van onze grondleggende commentator.

In deze serie bruine banden zitten echter niet de vertalingen op de Brieven, die in de 21ste eeuw gemaakt zijn. Commentaren op de brieven aan de Galaten, Efeziërs, Filippenzen, Kolossenzen en Tessalonicenzen. Maar ook de Brief van Jakobus, Judas en Johannes. Dat is een aparte serie. Deze commentaren zijn veel leesbaarder en hierdoor gemakkelijker te begrijpen.

Al die boeken bij elkaar nemen nogal wat ruimte in beslag. Een boekenkast vol. Bovendien: In gebruik naast de bijbeltekst zijn ze niet echt handig. Als je wilt weten wat Calvijn te zeggen heeft over een bepaald bijbelgedeelte zal je dus eerst het juiste boek erbij moeten pakken en dan bladeren naar de juiste pagina om het commentaar en de bijbeltekst naast elkaar te leggen. Zoiets kost best wel tijd en je hebt meerdere boeken op je buro liggen. Bovendien ben je gebonden aan je huis waar die boeken staan om Calvijn te kunnen raadplegen.

De Online Bijbel app biedt een mooie oplossing hiervoor. Door het commentaar van Calvijn te koppelen aan een bijbel blader je door de bijbel heen, waarbij het commentaar van Calvijn op een ander gedeelte van je scherm synchroon meebladert. Zo heb je altijd het juiste stuk tekst van Calvijn bij een bijbelgedeelte staan. Je hoeft niet te zoeken in de commentaren van Calvijn. Het staat gewoon op je scherm. Het juiste commentaar van Calvijn staat dan altijd keurig bij de bijbeltekst.

Je kan het ook nog eens overal mee naar toe nemen of je telefoon of tablet. Dat is mogelijk met de Online Bijbel app.

Voor gebruik in de Online Bijbel app zijn nu de meeste commentaren op het nieuwe testament beschikbaar. Daarnaast ook het commentaar op de Psalmen en Genesis. Je kan ze terugvinden in de app onder de Commentaren. Echter bij de serie Commentaar op het Nieuwe Testament staat op de koopknop de tekst “Binnenkort beschikbaar”. Maar, als je een Online Bijbel Abonnement hebt staat daar een andere tekst, nl. “Download”. Abonnees hoeven nl. niet te wachten tot het compleet beschikbaar is. Zij kunnen nu al werken met het merendeel van de commentaren op de boeken van het nieuwe testament. Heb je geen Online Bijbel Abonnement dan zal je moeten wachten tot alle commentaren op boeken van het nieuwe testament compleet zijn. Dan zal de knop “Binnenkort beschikbaar” vervangen worden door een prijs, zodat ook de commentaren op het nieuwe testament aangeschaft kunnen worden. Daarvan kan nu al aangegeven worden dat deze prijs € 79,- gaat worden voor de commentaren op het nieuwe testament. Als je echter Abonnee bent op de Online Bijbel hoef je deze € 79,- niet te betalen, omdat de commentaren van Calvijn er al standaard bij in zitten. Daarnaast krijg je ook de commentaren op Genesis, Psalmen en de Institutie er bij. Terwijl niet abonnees deze ook per deel los moeten aanschaffen. Gebruik van de commentaren van Calvijn is vanuit het Online Bijbel Abonnement dus standaard inbegrepen.

Op dit moment is voor de Online Bijbel Abonnees beschikbaar: Genesis, Psalmen, Harmonie op de Evangeliën, Johannes, Romeinen, Korinthiërs, Galaten, Efeziërs, Filippenzen, Kolossenzen, Tessalonicenzen, Hebreeën, Jakobus, 1 Johannes en Judas. Bijna compleet dus.
Toegevoegd gaan worden: Handelingen, Timoteüs, Titus, Petrus, zodat alle commentaren die Calvijn geschreven heeft op de boeken van het nieuwe testament er in zitten.

Voor niet-abonnees zijn alleen Genesis, Psalmen en Johannes beschikbaar. En daar blijft het voorlopig bij.

Als de commentaren van Calvijn voor jou belangrijk zijn is het Online Bijbel Abonnement ook voor jou zinvol. Je krijgt niet alleen veel eerder de mogelijkheid om alles te gebruiken, je hoeft ze ook niet aan te schaffen en bent hierdoor veel goedkoper uit.

Wil je ook de commentaren van Calvijn gebruiken?
Schrijf je in voor het Online Bijbel Abonnement.
(in 2 minuten geregeld)

Bij het Online Bijbel Abonnement:

  • Neem je de commentaren van Calvijn overal mee naar toe.

  • Kan je de commentaren van Calvijn snel en eenvoudig raadplegen.

  • Krijg je ook de beschikking over de vertalingen die in de 21ste eeuw zijn verschenen.

  • Zorgt de app er voor dat bijbeltekst en het juiste commentaar bij elkaar blijven op je scherm

  • Krijg je toegang tot veel meer commentaren van Calvijn (die voor anderen niet beschikbaar zijn).

  • Hoef je de boeken van Calvijn niet los aan te schaffen in de app-winkel. Dat bespaart meer dan € 150,-.

  • Krijg je veel eerder de beschikking over delen die nog niet verschenen zijn.

Bovendien:

  • Krijg je de Institutie van Calvijn er als bonus bij (anderen betalen hier € 25,- voor).

Schrijf je in voor het Online Bijbel Abonnement