En opeens stond daar die boom

boom.jpg

Toen ik vanochtend, van achter mijn buro, naar buiten keek, zag ik een boom. Hij staat in de tuin van de buren. Eigenlijks niks bijzonders. Die boom staat er al jaren. Precies op de erfgrens.

Nu heb ik een erfgrens met verschillende buren en die grenzen komen allemaal bij elkaar op één punt. En precies op die plaats staat deze boom. Ik weet daardoor eigenlijk niet in wiens tuin die boom nu echt staat? De boom stond er al toen ik hier kwam wonen.

Vandaag viel mij iets bijzonders op. Ik weet niet waarom? En ik kreeg de onweerstaanbare neiging om er een foto van te maken. Een foto van de bladeren die hangen aan een doodnormale boom die al jaren bij mij in de achtertuin staat.

Soms heb je dat: Opeens valt iets je op. Iets wat er al jaren is.

Nu ik hier over nadenk realiseer ik mij dat het bij heel veel dingen zo is. Ook in mijn werk. Ik werk al 25 aan de Online Bijbel. Voor mij de normaalste zaak van de wereld dat ik kan beschikken over de bijbel op mijn computer, tablet en telefoon. Dat ik kan nagaan wat er in het Grieks en Hebreeuws staat is ook heel normaal geworden. Ik zou bijna vergeten dat er een tijd was dat er geen Nederlandstalige bijbel met Strong-coderingen bestond. En dat de lexicons allemaal nog in het Engels waren. Dat je echt een complete studie theologie afgerond moest hebben om te kunnen nagaan wat er oorspronkelijk in het Grieks en Hebreeuws staat.

Er is zoveel veranderd door de Online Bijbel app. De lexicons, de bijbelvertalingen met Strongs, de verwijsteksten, de beschikbare commentaren, de woordenboeken. Die complete bibliotheek die ik in mijn binnenzak overal mee naar toe neem.

Eergisteren had ik de Strong's Concordance en een Interlinear Bible in mijn handen. Ruim 4000 pagina's, en na een tijd was ik blij dat ik die boeken kon neerleggen. Wat een gewicht. Ik werd er moe van. En nu heb ik honderden van die boeken in mijn binnenzak zitten en kan ik het door de geavanceerde functies van de Online Bijbel app zo raadplegen. Voor mij de normaalste zaak van de wereld. Maar door die boom in mijn achtertuin is dit opeens niet meer de normaalste zaak van de wereld. Het is eigenlijk heel bijzonder dat dit ontstaan is. Een wonder.

Ik denk dat het de combinatie van licht en herfstkleuren was waardoor die boom mij opeens opviel. De blauwe lucht, de zonnestralen op de bladeren, de herfst-tinten, alles bij elkaar zorgde er voor dat ik opeens die boom zag staan. Soms heb je gewoon nodig dat je dingen vanuit een ander licht ziet. Dan wordt het normale bijzonder.

Iedere dag werk ik aan de inhoud van de Online Bijbel om die voor de gebruiker bijzonder te maken. We bieden inmiddels een enorme bibliotheek aan bijbelvertalingen en naslagwerken bij de bijbel. Voor een paar eurootjes per maand steek je die hele bibliotheek zo in je binnenzak. Best bijzonder eigenlijk.

Zou jij ook willen beschikken over die bibliotheek, zodat je met een paar tikjes op het scherm ziet wat er oorspronkelijk ik het Grieks staat? Kijk even op http://onlinebible.com/info-abonnement

(Er staat daar ook een overzichtslijst met wat er allemaal meegeleverd wordt aan bijbelvertalingen en naslagwerken)

een vriendelijke groet van,

Peter van der Schelde