De geestelijke les die ik door een luchtballon leerde

De ballon hing letterlijk boven mijn huis. Ik heb er een foto van gemaakt.

In de maand mei, als het goed weer is, zie je tegen de avond geregeld luchtballonnen. Een paar jaar geleden ging zo’n indrukwekkende luchtballon over mijn huis. Ik lag boven op het dakterras en opeens verscheen dat kolossale gevaarte boven mij. Hij hing recht boven mij. Ik heb er een foto van gemaakt.


Ik heb nog nooit in een luchtballon gezeten, maar het lijkt mij heel bijzonder om zo’n reis te maken. Je hebt eigenlijk niets, dan alleen lucht. En juist die lucht blijkt voldoende te zijn om door de lucht te kunnen reizen. Als je maar weet wat lucht doet, wat lucht kan, en je op een goede manier gebruik weet te maken van die kennis. De opstijgende lucht (thermiek), de windrichting en de mogelijkheid om lucht te verwarmen, dat zijn de elementen waar je mee kan spelen.

De ballonvaarder bezit ogenschijnlijk niets. De lucht is niet in zijn bezit en de wind ook niet en ook de windrichting wordt niet door hem bepaald. Maar hij weet wat hij moet doen om die reis door de lucht maken.

Dit is best wel een mooie parallel met het leven van een gelovige. Johannes 3 vers 8 zegt: “De wind waait waarheen hij wil; je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met iedereen die uit de Geest geboren is” (NBV21).

We hebben door de verlossing door Jezus Christus een veilig mandje onder de ballon. We zweven niet zomaar door de lucht. Zonder het volbrachte werk van Jezus in dood en opstanding is een leven als christen niet mogelijk. En tegelijk is daar ook de Heilige Geest, die met Pinksteren geschonken is. Hij is de wind in ons leven, die bepaald in welke richting we gaan. Niet voor niets kan het Hebreeuwse en Griekse woord dat vertaald wordt met “geest”, ook vertaald worden met “adem” en “wind”.

Het leven van een gelovige christen kenmerkt zich door een samenspel tussen het verblijf in het mandje en het omgaan met de wind. De veiligheid van het mandje is de zekerheid die het geloof geeft van een nieuwe positie in Christus. Daar kan niets ons scheiden van de liefde van God. Het is de statische zekerheid, de bodem onder onze voeten. Tegelijk is daar ook de wind van de Geest. Dat is het dynamische aspect in de omgang met God. De wind zet in beweging. En zo bepaald de Geest de richting. En wij kunnen vanuit die zekerheid leren omgaan met dat dynamische aspect. De bijbel noemt dit ‘het beheer over de geheimen die God ons toevertrouwd’ heeft ( 1 Kor 4:1):
beheerders van de geheimenissen van God” (HSV)
ons ... aan wie het beheer over de geheimen van God is toevertrouwd” (NBV21)

Zoals de ballonvaarder weet hoe hij met zijn ballon en de wind om kan gaan, zo weet een gelovige om te gaan met de geheimen die God hem toevertrouwd.

Geheimen deel je alleen met iemand, waar je een intieme relatie mee hebt. Als gelovige weet je dingen, omdat je een vertrouwelijke omgang met God hebt, vanuit zijn Woord en in het gebed. En daardoor leer je de wind van God waar te nemen en leer je daarop te vertrouwen en te anticiperen en mee te bewegen in de richting die Hij gaat.

Onze dagelijkse omgang met het heil en anticiperen op de beweging van de Geest maken ons tot beheerders. Het Griekse woord voor beheerder, dat hier gebruikt wordt, is oikonomos (Strong 3623). Het betekent: Bestuurder van een huis, maar wordt in het Grieks specifiek gebruikt voor de ‘rentmeester’, de persoon die het geld en de goederen beheert. (Kijk maar na in de Online Bijbel)

Net zoals er een priesterschap van alle gelovigen is, zo zijn alle gelovigen ook rentmeesters. En dat rentmeesterschap vindt plaats vanuit het veilige mandje van het heil, in de intieme omgang met God, waardoor het kleinste briesje van de Geest waargenomen wordt.

In het afgelopen jaar werden wij sterk bepaald bij Afrika. Hierdoor zijn wij gaan geloven dat God zijn Woord wil laten doordringen tot in de kleinste haarvaten van dit continent en dat wij met de Online Bijbel apps daar een rol in mogen spelen. Met de Online Bijbel apps kunnen voorgangers en gelovigen beschikken over de bijbels en boeken die zij nodig.

Een half jaar geleden begon er opeens van alles te gebeuren en voordat ik erg in had was er een reis naar Afrika gepland. Die reis verliep aanvankelijk helemaal niet, zoals ik die gepland had. In Zurich liep ik een enorme vertraging op. De route werd daar omgeboekt waardoor ik opeens in Ethiopië een tussenlanding moest maken. Daar zag ik een smeltkroes van Afrikaanse culturen op het vliegveld. De enorme vertraging zorgde er voor dat de reiskosten, die best hoog waren voor mijn doen, volledig vergoed werden. Het invullen van het compensatieformulier was hiervoor voldoende. Zo voorzag God in het geld dat nodig was voor deze reis. En een aangekomen in Zuid-Afrika bevestigde God dat ik daar moest zijn. De wind kwam uit een andere hoek en dat leidde mij naar Afrika en gaf mij nieuwe inzichten.

Wij zijn ons bewust dat wij beheerders zijn van een bijbel app en van content in die app. Dat geeft de verantwoordelijkheid er verstandig mee om te gaan. Er zijn heel veel mogelijkheden, maar we worden gedwongen steeds keuzes te maken binnen de beperkingen waar we mee te maken hebben. Dat geldt ook voor de beperkte financiële middelen die ons ter beschikking staan. En tegelijk zijn we ons ook bewust hoe we afhankelijk zijn van het Lichaam van Christus, zowel hier in Nederland als ook in Afrika. Ondanks de vele mogelijkheden die er zijn, zijn we gewoon ook beperkt in middelen. We hebben niet voldoende werkers en niet voldoende financiële middelen om opeens heel het Afrikaanse continent erbij te nemen.

Over het toevoegen van meer "werkers" zijn we hard aan het nadenken en is een punt van gebed (bidt de Heer van de oogst ..., zei Jezus in Mt 9:38). Voor de benodigde financiële middelen hebben we het Professioneel Premium Gebruik gestart. Vanuit dit Premium programma kunnen we veel meer voor Nederland doen en tegelijkertijd ook veel meer voor Afrika, zodat het Woord van God kan gaan doordringen tot in de kleinste haarvaten van dit continent. Help jij mee?

Peter van der Schelde