Haal meer uit de NBV21

Het is inmiddels veel Online Bijbel gebruikers niet ontgaan dat de NBV21 ook beschikbaar is vanuit de Online Bijbel app. In dit artikel laat ik graag zien hoe je meer uit de NBV21 haalt met de Online Bijbel apps.

Extra informatie in voetnoten:
Laten we gewoon in Genesis 1 vers 1 beginnen. De NBV21 biedt hier een voetnoot. Deze kan met de Online Bijbel app zichtbaar gemaakt worden door op de ster rechts boven van de balk te tikken. Zo-ie-zo geeft deze ster aan of er in een bijbelvertalingen voetnoten aanwezig zijn.

Als de ster grijs is staat de voetnootweergave uit. Is de ster daarentegen blauw, dan is de voetnootweergave aan. Je kan dus zelf beslissen of je de voetnoten wilt zien.

In Genesis 1 vers 1 van de NBV21 staat dus een voetnoot en die wordt zichtbaar door de voetnootweergave aan te zetten. Zo krijg je extra informatie bij een bijbelvers.

Kopieer bijbeltekst:
Door links onder het versnummer te tikken komt een menu tevoorschijn. Je kunt hier kiezen uit de mogelijkheid om bijbeltekst de kopiëren, zodat je het kan plakken in een andere applicatie. Je kan hierbij kiezen uit snel een vers kopiëren, of gebruik maken van de uitgebreide kopieermogelijkheden, waarbij je meerdere verzen tegelijk kunt kopiëren en allerlei opties kunt instellen. Deze opties geven je de mogelijkheid het uiterlijk van de gekopieerde tekst te beïnvloeden, zodat je na het plakken geen nabewerking hoeft te doen.


Verwijsteksten raadplegen:
Kies je in het menu voor Verwijsteksten dan verschijnt er een popup scherm met tal van verwijsteksten die bij Genesis 1 vers 1 gebruikt zijn. Je kan hier doorheen browsen. Tik je op een tekst dan verschijnt deze in zijn context op het scherm. Door op het klokje (bovenin menubalk) te tikken kan je weer terugkeren naar Genesis 1 vers 1. De Online Bijbel biedt bij ieder vers verwijsteksten. Totaal zijn er meer dan 660.000 aanwezig.

Verwijsteksten verschijnen in een pop-up.

Teksten sneller terugvinden met bladwijzer:
Ieder vers kan je een bladwijzer aan toevoegen. Bladwijzers kan je voorzien van een kleur en indelen in categorieën. Standaard heb je de beschikking over twee categorieën en twee kleuren, maar als Premium gebruiker krijg je de beschikking over veel meer kleuren en kan je een groot aantal categorieën opslaan. Hierdoor kan je de bladwijzers op tal van manieren gebruiken en later bijbelgedeelten terugvinden.


Markeren:
Kleuren en categoriën kunnen ook gebruikt worden bij het markeren van woorden en frases in de tekst. Wanneer je een woord selecteert verschijnt er een popup en die is voorzien van drie puntjes (Android) of er staat direct de optie “Markering” (iOS), vervolgens kan je het geselecteerde woord met een kleur markeren. Bij Premium gebruik heb je de beschikking over meer kleuren en kan je ook de gemarkeerde woorden aan een categorie koppelen.

Met bladwijzers en markeringen in de tekst kan je verzen, woorden en frases verzamelen en rubriceren met kleuren en categorieën.

Krijg meer informatie uit de bijbelse woordenboeken:
Je kan een woord snel opzoeken in een bijbels woordenboek of onderwerpenconcordantie door simpel op het woord te klikken. Vervolgens worden alle geïnstalleerde woordenboeken en registers doorlopen en de resultaten verschijnen in een popup. Klik het gewenste naslagwerk aan en het komt in beeld.

Wat staat er exact in het Hebreeuws?
Voor de professionele gebruiker die de NBV21 wil gebruiken in combinatie met de Hebreeuwse tekst is een speciaal naslagwerk beschikbaar. Dit naslagwerk zit standaard in het Professioneel Premium Gebruik. Installeer hiervoor de The Interlinear Analytical Commentary (is te vinden in de winkel onder de taal Engels, groep Commentaren). Dit commentaar bevat de Hebreeuwse tekst woord voor woord met daarbij Strong-coderingen, zodat het gebruikt kan worden in combinatie met het Hebreeuws-Nederlands Lexicon (dat ook standaard meegeleverd wordt met jet Professioneel Premium gebruik).

Interlinie-weergave van de NBV21 met de Hebreeuwse tekst met Strongs nummers, grammaticale informatie en een letterlijke Engelse vertaling van het Hebreeuws. De Strongs nummers en grammaticale informatie is aanklikbaar voor verdere informatie en uitleg.

Het Interlinear Analytical Commentary wordt weergegeven in het onderste scherm en kan synchroon meelopen met de NBV21. Wanneer dus Genesis 1 vers 3 bovenaan staat afgebeeld (NBV21), dan wordt onder de Hebreeuwse tekst woord voor woord weergegeven, met daarbij de Strong-coderingen, een literaire Engelse vertaling en alle grammaticale informatie over het Hebreeuws. Hierdoor is alle informatie bij elkaar om te begrijpen waarop de NBV21 vertaling is gebaseerd. Zelfs als je geen kennis hebt van het Hebreeuws kan je hieruit veel informatie boven water halen. Naarmate je meer kennis hebt van het Hebreeuws kan je ook meer informatie boven water krijgen die relevant is.

Lexicon opent zich als pop-up na aanklikken van Strongs nummer om meer informatie te geven over de betekenis van het Hebreeuwse woord. Tezamen met de grammaticale informatie kan je nagaan hoe de NBV21 tot zijn vertaling is gekomen.


Tot slot:
Dit artikel laat je summier zien welke mogelijkheden in het gebruik van de NBV21 met de Online Bijbel app besloten liggen. De basale mogelijkheden worden standaard geboden met de Online Bijbel. Alleen voor het professionele gebruik (zoals beschreven in het laatste deel van dit artikel) is activering van het Professioneel Premium Gebruik nodig. Dit kan geactiveerd worden vanuit de winkel (bovenin Nederlands).