Dit is zo’n moment

moment.jpg

Dit is zo’n moment: Eerste werkdag, eerste activiteit.

Soms heb je dat, dat een bepaald moment heel speciaal is. Toen ik vandaag achter mijn buro ging zitten, de eerste werkdag van het nieuwe jaar, had ik zo’n moment. Toen wist ik: het eerste wat ik nu vandaag ga doen is met jullie dit bijzondere moment delen.

De blik vooruit gericht. Wat gaan we dit jaar doen? Hoe gaan we het doen? En waarom gaan we het doen? Vanochtend schreef ik het nog even voor mijzelf op in mijn schriftje. Al die plannen en gedachten die aan het einde van 2018 waren ontstaan en dan nu tot uitvoering gebracht mogen worden. 2019 is aangebroken. Yes, we gaan er voor.

Onze plannen voor 2019?

We gaan vooral door met kijken hoe wij jullie met de Online Bijbel apps weer verder kunnen helpen. 
Hoe we de apps nog beter kunnen aansluiten bij wat jullie nodig hebben om intensief met de bijbel te kunnen werken. 
En hoe we nog meer waarde kunnen leveren.
Ik heb een hele lijst met nieuwe titels die toegevoegd gaan worden. Verrassingen voor het Premium Gebruik en updates voor de apps (uiteraard). Hierover binnenkort allemaal meer.

Voor nu: Dank je wel dat we samen met jullie aan de Online Bijbel apps mogen werken. Dank jullie voor jullie gebed en ondersteuning. Ik voel mij dankbaar en vereerd dit werk te mogen doen.

Voor jullie een gezegend nieuw jaar toegewenst.

Natuurlijk ook namens Sjoerd.

Peter
Online Bijbel Team

De herontdekking

Columbus (her)ontdekte Amerika

Columbus (her)ontdekte Amerika

Deze week ontving ik een mail van een gebruiker van de Online Bijbel app. Uiteraard krijgen we wel vaker mailtjes. Gelukkig laten mensen ons weten wat ze van de apps vinden. Ze komen met uiteenlopende vragen en suggesties. Daar zijn wij blij mee. Dat lezen we graag en helpt ons te werken.

Maar deze mail viel mij echt op vanwege interessante details. Lees maar:

Bij mijn bijbelstudie gebruik ik meerdere apps.
De Online Bijbel heb ik nu her ontdekt en ik ben onder de indruk.
Hoewel ik het Engels goed beheers is het Nederlands toch altijd prettiger.
Bovendien vind ik het praktisch gebruik van de Online Bijbel geweldig.
Dank daarvoor.

Daar word ik nu blij van. Iemand die blijkbaar de OnlineBijbel kent uit lang vervlogen tijd. Toen het nog een Windows cd-rom was, of zelfs uit de tijd dat het nog een DOS-programma was op van die diskettes. Van jaren geleden dus en vervolgens de Online Bijbel uit het oog verloren.

Ik weet dat er tienduizenden mensen in Nederland zijn die de Online Bijbel kennen uit die lang vervlogen tijd. Bij het horen van het woord OnlineBijbel denken ze direct aan de OnlineBijbel van heel vroeger. Ook bij hen is het vervolgens uit het zicht geraakt. Logisch, die DOS-diskettes kunnen niet meer geïnstalleerd worden en de Windows cd-rom was voor 3.1 of 95 of 98. Zo oud dus.

Ik ben dus zo enthousiast dat deze gebruiker de Online Bijbel herontdekt heeft, zoals het vandaag is als app voor Android, iOS of voor op een Mac met macOS. En dat het voor hem dus een herontdekking is.

Hij kent weliswaar de nodige bijbel apps, zoals hij schrijft, maar ziet het grote voordeel dat bij de Online Bijbel app zoveel Nederlandstalig materiaal voorhanden is. Dat bieden al die Engelstalige apps niet.

Het tweede wat hem opvalt is het praktische gebruik van de Online Bijbel app.

En eigenlijk vat hij de twee doelstellingen die wij bij het maken van de Online Bijbel app hadden samen in zijn review. Dat was ons doel bij het maken van de Online Bijbel app: heel veel Nederlandstalig materiaal en praktisch in gebruik.

Voor deze gebruiker is onze missie dus geslaagd.

Ken jij ook de Online Bijbel uit lang vervlogen tijden, maar heb je nog nooit kennis gemaakt met de apps voor Android, iOS of macOS? Dan wordt het tijd dat je de app installeert. Het Basispakket dat je dan direct ontvangt bevat al veel uniek Nederlandstalig materiaal. De links naar de app-stores staan op de homepagina.

Een vriendelijke groet van

Peter van der Schelde

 

PS. En laat ons even weten wat jij van de Online Bijbel app vindt?

Overschrijven ... hoeft niet meer

Robotarm.jpg

Heb jij, net als ik, wel eens strafwerk gehad? Je weet wel, honderd keer dat ene zinnetje overschrijven: “Ik mag geen papiertjes op het schoolplein gooien”.

Pffft.  Wat een ellende was dat, … zo saaaaaai. Ik had wel wat beters te doen met mijn tijd. Geestdodend was dat overschrijven. Dus de volgende keer liet ik het wel uit mijn hoofd.

Toch is er een tijd geweest dat mensen gingen overschrijven … als beroepsuitoefening wel te verstaan. Ze moesten het wel, want de boekdrukkunst was nog niet uitgevonden. Ieder boek moest handmatig overgeschreven worden. Letter voor letter en punt voor punt. En geen fouten maken, … want dan moest het weer opnieuw.

Kan je het indenken? Boek na boek overschrijven. Trouwens ieder boek moest daarna weer overgeschreven worden, want er was echt wel behoefte aan meer exemplaren. En wilde je zelf een boek hebben, dan moest je een overschrijver zoeken. Een soort overschrijfservice. Veelal in een klooster.

Sommige van die kloosters waren best wel slim. Ze zetten een hele rij overschrijvers bij elkaar in een lokaal en dan las één persoon het origineel voor en al de schrijvers schreven het op. Eén keer lezen, tien keer schrijven. Productiviteit ging met een tienvoud omhoog. Slim.

Ook de bijbel werd zo bijna 1500 jaar overgeschreven. En de boeken uit het oude testament nog langer. Aanvankelijk bijbelboek voor bijbelboek. Toen later die bijbelboeken gebundeld werden tot een codex, werd de overschrijfklus steeds groter.  Het verhaal gaat dat Constantijn de Grote opdracht gaf de bijbel vijftig keer over te schrijven op perkament. Er moesten heel wat koeien geslacht worden om aan voldoende perkament te komen. Zoiets kostte een vermogen. Dat kon alleen een keizer als Constantijn betalen.

In Dordrecht, waar ik woon, staat op dit moment een bijzonder apparaat. Het is een robot die bezig is de bijbel over te schrijven. Letter voor letter en punt voor punt. Op ruim 1000 meter papier wordt iedere letter gekaligrafeerd. Zeven maanden gaat die robot er over doen. En dan werkt ie dag en nacht door. Een moderne bijbeloverschrijver dus.

Toen ik het zag, realiseerde ik mij dat deze robot dit alleen kan doen vanwege een project waar ik ruim 28 jaar geleden mee in aanraking kwam. Ik had de Statenvertaling nodig als digitaal bestand om in de Online Bijbel software te kunnen gebruiken. En hoe kom je daar aan? Iemand bracht mij in contact met iemand anders (de twee kenden elkaar overigens niet, maar ontmoetten elkaar op een bijzondere plaats) en die kende weer iemand die bezig was de bijbel over te tikken in WordPerfect. Dat was toen de meest moderne tekstverwerker die er was. Die oude vertrouwde versie 4.2 waar heel Nederland zijn documentjes in typte.

Tien mensen waren begonnen met het overtypen van de Statenvertaling. Vanaf de eerste letter in Genesis tot en met de laatste punt in Openbaring. Zo kreeg ik de Statenvertaling in handen en kon ik de eerste Nederlandse editie van de Online Bijbel software introduceren.

Toen ik die robot hier bezig zag met het overschrijven van de Statenvertaling, realiseerde ik mij dat die robot dat alleen kan doen omdat er toen mensen waren die de bijbel eerst hebben overgetypt. Er was gewoon geen digitaal bestand. Dat bestand van toen hebben we nog 6 keer moeten doorlezen om de typefouten er uit te halen en daarna is zelfs de drukker gebruik gaan maken van het bestand (die had nl. ook geen digitaal bestand van de Statenvertaling).

Die Statenvertaling was het beginpunt van de Online Bijbel software in Nederland. De bijbelvertalingen die daarop volgden zijn we gaan scannen, maar veelal moesten we meer tijd besteden aan corrigeren, waardoor we uiteindelijk langer bezig waren dan met overtypen. Toch werd het steeds beter. Nu 26 jaar later hebben we miljoenen pagina’s digitaal gemaakt voor de Online Bijbel apps. En het digitaal maken gaat nog steeds door. Niet alleen bijbelvertalingen, ook uitgebreide commentaren, bijbelse woordenboeken en tal van andere naslagwerken bij de bijbel.

Die Statenvertaling geven we gratis weg in de Online Bijbel app. Die hele bibliotheek geven we je voor omgerekend een paar euro per maand. Kijk maar op de website om te zien welke titels allemaal al beschikbaar zijn.

Peter van der Schelde

En opeens stond daar die boom

boom.jpg

Toen ik vanochtend, van achter mijn buro, naar buiten keek, zag ik een boom. Hij staat in de tuin van de buren. Eigenlijks niks bijzonders. Die boom staat er al jaren. Precies op de erfgrens.

Nu heb ik een erfgrens met verschillende buren en die grenzen komen allemaal bij elkaar op één punt. En precies op die plaats staat deze boom. Ik weet daardoor eigenlijk niet in wiens tuin die boom nu echt staat? De boom stond er al toen ik hier kwam wonen.

Vandaag viel mij iets bijzonders op. Ik weet niet waarom? En ik kreeg de onweerstaanbare neiging om er een foto van te maken. Een foto van de bladeren die hangen aan een doodnormale boom die al jaren bij mij in de achtertuin staat.

Soms heb je dat: Opeens valt iets je op. Iets wat er al jaren is.

Nu ik hier over nadenk realiseer ik mij dat het bij heel veel dingen zo is. Ook in mijn werk. Ik werk al 25 aan de Online Bijbel. Voor mij de normaalste zaak van de wereld dat ik kan beschikken over de bijbel op mijn computer, tablet en telefoon. Dat ik kan nagaan wat er in het Grieks en Hebreeuws staat is ook heel normaal geworden. Ik zou bijna vergeten dat er een tijd was dat er geen Nederlandstalige bijbel met Strong-coderingen bestond. En dat de lexicons allemaal nog in het Engels waren. Dat je echt een complete studie theologie afgerond moest hebben om te kunnen nagaan wat er oorspronkelijk in het Grieks en Hebreeuws staat.

Er is zoveel veranderd door de Online Bijbel app. De lexicons, de bijbelvertalingen met Strongs, de verwijsteksten, de beschikbare commentaren, de woordenboeken. Die complete bibliotheek die ik in mijn binnenzak overal mee naar toe neem.

Eergisteren had ik de Strong's Concordance en een Interlinear Bible in mijn handen. Ruim 4000 pagina's, en na een tijd was ik blij dat ik die boeken kon neerleggen. Wat een gewicht. Ik werd er moe van. En nu heb ik honderden van die boeken in mijn binnenzak zitten en kan ik het door de geavanceerde functies van de Online Bijbel app zo raadplegen. Voor mij de normaalste zaak van de wereld. Maar door die boom in mijn achtertuin is dit opeens niet meer de normaalste zaak van de wereld. Het is eigenlijk heel bijzonder dat dit ontstaan is. Een wonder.

Ik denk dat het de combinatie van licht en herfstkleuren was waardoor die boom mij opeens opviel. De blauwe lucht, de zonnestralen op de bladeren, de herfst-tinten, alles bij elkaar zorgde er voor dat ik opeens die boom zag staan. Soms heb je gewoon nodig dat je dingen vanuit een ander licht ziet. Dan wordt het normale bijzonder.

Iedere dag werk ik aan de inhoud van de Online Bijbel om die voor de gebruiker bijzonder te maken. We bieden inmiddels een enorme bibliotheek aan bijbelvertalingen en naslagwerken bij de bijbel. Voor een paar eurootjes per maand steek je die hele bibliotheek zo in je binnenzak. Best bijzonder eigenlijk.

Zou jij ook willen beschikken over die bibliotheek, zodat je met een paar tikjes op het scherm ziet wat er oorspronkelijk ik het Grieks staat? Kijk even op http://onlinebible.com/info-abonnement

(Er staat daar ook een overzichtslijst met wat er allemaal meegeleverd wordt aan bijbelvertalingen en naslagwerken)

een vriendelijke groet van,

Peter van der Schelde